Atelier Perajica

Povijest

Atelier je otvoren na lokaciji pored Peristila, Vili Cassolini, 1949-te. 1961 se seli na sam Peristil. Od tada su Perajica i Peristil sinonimi jedno za drugo. Obitelj Perajica, koja je dala tri generacije fotografa, Antonija, Drazena i Anu, poznata je i po velikim ulaganjima u znanje o mediju. Danas tako Atelier vode osobe sa doktoratom i statusom slobodnog umjetnika.

Antonio Perajica

Fotograf i kamerman (1915-1992)

Antonio Perajica je sa sest godina postao fotografsi segrt. Radio je u raznim atelierima (izmedju ostalih; Borovich i Sinobad), te je svoj pri foto atelier osnovao davne 1934. Ipak, od 1937 do 1943 radi kao fotogaf na filmskom setu za Cinecitta. Asistirao je snimanjima Entrevauxa, Pompeja i drugih lokacija. 1943 se pridruzuje 1. Proleterskoj brigadi, kao kamerman, te snima svoj slavni filmski dnevnik. Snimanja u ratu biljeze i sami Nacisti koji upozoravaju da su medju partizanima najopasniji kamermani. Nazalost, iz jos uvijek nepoznatih razloga, njegov rad je cenzuriran. Kada je rat zavrsio, Antonio je kratko radio za Foto R.V.I, uz rame graficara Vladimira Kirina. Zajedno su kreirali monografije mnogih gradova. 1949 ponovno je zapoceo raditi samostalno, prvo u Villi Cassolini, da bi kasnije osnovao foto-ducan u Palaci Grisogono na samom Peristilu, centru rimske palace. Od tada je osim za sebe, novine, radio i za Hrvatsko narodno Kazaliste Split, koje danas drzi veliku arhivu njegovih fotografija. Antonio je umirovljen 1981, u 70-oj godini, ostvarivsi jednu od najduzih fotografskih karijera. I nakon umirovljenja, do samog kraja zivota, nije prestao snimati i retusirati.

Drazen Perajica

fotograf (1949-2008)

Drazen Perajica je poceo raditi za atelier u ranim godinama. Fotografiju je zavrsio, te postao majstor fotografije u kasnim sezdesetima. Prije preuzimanja Ateliera, radio je za foto tim Lavcevica. Ovaj tim je okupljao najbolje profesionalce u filmu i videu, primjerice Ivana Martinca, Antu Verzottija, u svrhe biljezenja enormih socijalistickih ulaganja u izgradnju i procese urbanizacije. Od 1981, do nagle smrti 2008, radio je u Atelieru.

Ana Peraica

(born in 1972)

Ana Peraica je povjesnicarka umjetnost, fokusirana na medjiske umjetnosti i vizualnu kulturu. Doktorirala je na fotografskoj estetici. Za vise vidi Ana Peraica

Á